Moxa

Wat is moxa?

Moxa speelt al eeuwenlang een centrale rol binnen de Chinese Geneeskunde. Moxa is gemaakt van samengeperst bijvoetkruid. Bijvoet is een kruid dat wereldwijd al duizenden jaren wordt gebruikt. Bijvoet heeft een heilzame en verwarmende werking. Het toepassen van moxa wordt moxibustie genoemd. Dit is het verwarmen en daardoor stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten met moxa zodat qi weer gaat stromen. Afhankelijk van de oorzaak van de klacht, kan moxa worden ingezet. Moxa ondersteunt het lichaam om in balans te komen.

Vormen van moxa

Moxa kan verschillende vormen hebben:

  • moxa stick
    Een moxa stick wordt ook wel een moxa sigaar genoemd. De moxa is dan samengeperst in de vorm van een sigaar. Het puntje van de stick wordt verwarmd en gaat smeulen. Vervolgens ga ik met de stick boven de huid heen en weer of verwarm ik een bepaald acupunctuurpunt. Hierbij hou ik altijd mijn vingers naast de plek zodat ik de hoeveelheid warmte kan controleren. Moxa sticks kunnen ook meegegeven worden naar huis. Dit is altijd afhankelijk van jouw klacht. Indien van toepassing zal ik je uitleg geven over hoe je de moxa stick gebruikt.
  • moxa kegeltje
    Van losse moxa kan een kegeltje worden gevormd. Zo'n kegeltje kan dan op een vers plakje gember geplaatst worden of op een laagje zout.
  • moxa op de naald
    Door moxa op de naald te zetten wordt de warmte via de naald diep in het systeem gebracht.
  • moxa direct op de huid
    Bij deze methode wordt een klein bolletje moxa direct op de huid gelegd en vervolgens aangestoken. Op het moment dat je de warmte begint te voelen, haal ik het bolletje moxa weg en zet een nieuwe neer en deze haal ik meteen weer weg zodra je de warmte begint te voelen etc.
  • moxa lamp
    De moxa lamp is een hele fijne manier om een groter gebied te voorzien van diepe warmte. Zeker in de koudere maanden of bij klachten die te maken hebben met Koude is de moxa lamp een fantastische toevoeging op de acupunctuurbehandeling.

Welke vorm van moxa ook wordt gebruikt, één ding blijft gelijk: de warmte van moxa behoort aangenaam te zijn. Het is niet de bedoeling dat het brandt. Bij moxa kan ineens het gevoel van "aangenaam" omslaan naar "heet". Daarom sta ik altijd klaar om de moxa direct te verwijderen als je aangeeft dat het niet meer prettig is.

Bij welke klachten kan moxa worden toegepast?

Moxa is een bijzonder mooie en effectieve toevoeging op een acupunctuurbehandeling. Ik ben echt een groot fan van moxa! Het kan bij veel verschillende klachten worden ingezet.

  • Gynaecologische problemen
    Moxa heeft een verwarmende werking en daardoor versterkt het de doorstroming in de meridianen. Door te kiezen voor de juiste acupunctuurpunten kan moxa ondersteunend werken bij het herstellen van de balans in het lichaam om zo specifieke klachten te verlichten, bijvoorbeeld menstruatiepijn of een onregelmatige menstruatie.
  • Stuitligging
    In geval van stuitligging kan moxa helpen om de baby te laten draaien. Door het verwarmen van bepaalde acupunctuurpunten wordt qi in bepaalde meridianen in beweging gezet. De moxa zorgt op deze manier voor beweging in het kleine bekken. Hier bevindt zich ook de baarmoeder. Het gevolg is dat de ontstane beweging de beweeglijkheid van je kindje stimuleert en daarmee de kans vergroot op het draaien van je kindje zodat het weer met het hoofdje naar beneden komt te liggen.
  • Pijn
    Moxa wordt vaak als heel ontspannend ervaren. Door de warmte van de moxa verbetert de bloedcirculatie en dat helpt bij het ontspannen van gespannen spieren. Bij pijnklachten wordt daarom vaak moxa gebruikt. Denk aan gewrichtspijn en spierpijn.
  • Balanceren
    Moxa beweegt en verwarmt en kan daardoor de stroom van qi reguleren en balanceren. Bij het oplossen van blokkades kan moxa ondersteunen in het herstellen van een goede doorstroming.
  • Immuniteit versterken
    Vanwege het stimuleren van de doorstroming van qi en bloed wordt moxa ook ingezet om het immuunsysteem te versterken.

Hoewel moxa dus bij veel verschillende soorten klachten kan worden ingezet is het zeker niet bij iedere klacht of iedere persoon geschikt.

In welke situaties is moxa niet of minder geschikt?

Elke acupunctuurbehandeling is uniek en is afgestemd op jouw situatie. Afhankelijk van de oorzaak van je klacht en jouw algehele conditie kan moxa niet of minder geschikt zijn. Ook zijn bepaalde plaatsen op het lichaam (tijdelijk) niet geschikt voor toepassing van moxa.

  • Bij zwangere vrouwen wordt er bijvoorbeeld geen moxa toegepast op onderrug en op de buik.
  • In de buurt van grote slagaders (denk aan hartgebied, liezen of oksels) en oppervlakkige bloedvaten maar ook bij spataders wordt niet met moxa gewerkt. Dit geldt ook voor de slijmvliezen.
  • Als iemand veel transpireert wordt moxa niet gebruikt.
  • In geval van interne Hitte wil je niet nog meer warmte in het systeem brengen. Om deze reden wordt daarom ook geen moxa gebruikt bij mensen met Hitte-symptomen.
Hoe voelt moxa?

Moxa is verwarmend. De meeste mensen geven aan dat ze het een heel aangename toevoeging vinden tijdens de behandeling. Warmte maakt dat mensen vaak ook gemakkelijker kunnen ontspannen. Moxa mag nooit heet voelen. Daarom zal ik de moxa direct weghalen als je aangeeft dat het niet meer fijn aanvoelt.