Clipped picture of a flower

Vrouwenklachten

"Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus" 
Iedereen zal deze uitspraak kennen en hoewel we niet écht van verschillende werelden komen, zit er wel degelijk een wereld van verschil in hoe een vrouwenlichaam en een mannenlichaam werkt. Bij mannen zijn de hormoonspiegels veel gelijkmatiger dan bij vrouwen. Vrouwen hebben elke maand te maken met wisselende hormoonspiegels. De ene vrouw merkt hier meer van dan de ander. Je kunt de veranderingen in je hormoonspiegels merken aan bijvoorbeeld slechter slapen, concentratieproblemen, geen zin in seks hebben, een kort lontje hebben of sneller moeten huilen.

Binnen de Chinese Geneeskunde is gynaecologie een specifieke tak. Het wordt Fu ke genoemd: afdeling van de vrouw. De termen yin en yang vormen de basis van de Chinese Geneeskunde. Het concept van yin en yang draait om tegenstellingen, samenwerking, onderlinge afhankelijkheid en transformatie. Denk hierbij aan licht en donker, warm en koud, snel en langzaam, beweging en stilstaan, mannelijk en vrouwelijk. Er moet een bepaald evenwicht zijn tussen yin en yang om je gezond te voelen. Als deze balans is verstoord kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Vrouwenklachten en acupunctuur

Acupunctuur is erop gericht om een verstoorde energiehuishouding weer in balans te krijgen. De menstruatiecyclus hoort een regelmatig maandelijks terugkerende gebeurtenis te zijn. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt er op een andere manier naar een normale cyclus gekeken dan binnen de reguliere Westerse geneeskunde. De meerderheid van de vrouwen heeft een menstruatiecyclus van tussen de 25 en 35 dagen. Bij sommige vrouwen is de cyclus wat korter en bij anderen wat langer en dit kan per maand verschillen. Dit wordt als normaal beschouwd binnen de reguliere Westerse geneeskunde. Vanuit de Chinese Geneeskunde draait alles om een goede balans tussen yin en yang. Het meest ideale is dan ook een cyclus van 28 dagen, maar alles tussen de 26 en de 31 dagen wordt als "normaal" beschouwd. De menstruatie is een normale functie van het vrouwenlichaam en behoort dan ook klachtenvrij te verlopen. De menstruatiecyclus en hoe de menstruatie verloopt is voor mij dan ook heel belangrijk, omdat ik hier heel veel informatie uit kan halen. Een goede menstruatiecyclus met voldoende mooi gekleurd bloed zonder sterke geur en waarbij er geen pijn of andere klachten optreden, geeft aan dat jouw systeem in balans is en er geen blokkades zijn. Helaas zijn er heel veel vrouwen die wel klachten ervaren. Vaak wordt er ook gezegd dat het erbij hoort en het normaal is dat je pijn hebt als je menstrueert, maar dat is niet waar. De normale processen in het lichaam behoren pijnvrij te verlopen. Stel dat je pijn hebt bij het plassen. Niemand zou dan zeggen dat dat normaal is. Waarom dan wel bij menstruatiepijn? Zoals gezegd hoort de menstruatie bij het vrouw-zijn en het behoort klachtenvrij te verlopen.

Welke menstruatieklachten zijn er en wat kan acupunctuur daarin betekenen?

Over menstruatieklachten kan er vanuit de Chinese Geneeskunde heel veel verteld worden en er zijn ook diverse behandelmogelijkheden. Denk bij menstruatieklachten aan bijvoorbeeld:

 

 

Aanvragen

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Vul onderstaand contactformulier in en je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van me.