Baunscheidtieren? Nog nooit van gehoord. Wat is dat?
"Baunscheidtieren? Nog nooit van gehoord. Wat is dat?"
Door de loop van de jaren heb ik deze vraag heel vaak gekregen en het leek me een mooi onderwerp om deze eenvoudige en effectieve behandelmethode eens toe te lichten.
De term “Baunscheidtieren” stamt af van Carl Baunscheidt (1809, Westfalen). Hij had last van zijn rechterarm en -hand. Dit uitte zich in verstijving waardoor hij zijn rechterarm en -hand steeds minder goed kon gebruiken. Op een avond werd hij gestoken door een mug op de rug van zijn rechterhand. Er volgde een ontstekingsreactie en toen deze genezen was, voelde hij een duidelijke afname van zijn klachten. Hij ontwikkelde een apparaat met fijne naalden die kunstmatig openingen in de huid maakte om zo een muggenprik te kunnen nabootsen. Hij ontwikkelde ook een speciale olie die een gelijke reactie aan een muggenprik opriep.
Nadat hij zijn apparaat op zichzelf had getest, was hij vlot van zijn klachten af. In korte tijd werd Baunscheidtieren wereldberoemd. De apparaten die worden gebruikt, noemde hij de “levenswekker” (Dermatobiotikon).
Hoe werkt Baunscheidtieren?
De Baunscheidt-therapie valt onder de huidafleidende prikkeltherapievormen.
- Door prikkeling van de huidzenuwen kan via de huidsegmenten (Headse zones) specifiek op de organen worden gewerkt. Hun functie en doorbloeding worden hierdoor gestimuleerd.
- Het stimuleert de bloed- en lymfestroom waardoor er een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof ontstaat en een versnelde afvoer van afvalstoffen. Dieper gelegen stuwingen kunnen door de betere bloedverdelingen worden opgeheven.
- Het zenuwstelsel wordt geprikkeld waardoor er ook een effect op de hormoonhuishouding ontstaat via het vegetatieve zenuwstelsel.
- Het algemene afweersysteem wordt gestimuleerd en daardoor wordt het genezingsproces positief beïnvloedt (de stofwisseling wordt aangezet, blokkades worden opgeheven en de levenskracht neemt toe).
Welke reactie treedt er op na behandeling?
De huidreactie die optreedt na een Baunscheidt-behandeling is per persoon verschillend. De huid reageert meestal met roodheid en jeuk. Soms ontstaan er blaasjes gevuld met vocht of verhoging.
De huid wordt ook wel de “derde nier” genoemd. De huid en de nieren hebben een nauwe verbinding met elkaar. Bij een intensievere doorbloeding van de huid, worden ook de nieren beter doorbloed waardoor ze meer afvalstoffen kunnen uitscheiden.
Het is belangrijk om het gebied dat behandeld is goed warm en droog te houden. Na de behandeling mag er 24-36 uur niet worden gedoucht. Door te douchen wordt het effect herhaald.
Bij jeuk ontstaat de neiging om te krabben, maar daarmee beschadig je de huid. Wrijven mag wel.
Het is altijd belangrijk om na een behandeling goed water en/of kruidenthee te drinken. Dit ondersteunt bij de afvoer van afvalstoffen.
Na de behandeling kun je wel heel moe zijn en daarom is het goed om het rustig aan te doen en vroeg te gaan slapen.
Wanneer Baunscheidtieren?
Baunscheidtieren kan voor uiteenlopende klachten worden gebruikt, o.a. bij:
- spier- en gewrichtsklachten (spanningshoofdpijn, reumatische klachten, fibromyalgie, slijmbeursontsteking)
- darmklachten (obstipatie, ontstekingen)
- maagklachten
- blaasproblemen
- nierproblemen
- longaandoeningen (astma, bronchitis)
- problemen rondom de menstruatie (pijnlijk, zwaar)
- hoofdpijn / migraine
- rugpijn
- keel-, neus-, en oorontstekingen
Wanneer niet?
Absoluut niet in geval van wespenallergie.
Er gelden een aantal contra's, zoals homeopathie, open wonden, bloedkorsten, moedervlekken, wratten en etterige gebieden, algehele uitputting, oedeem (wel eromheen), spataderen (wel eromheen), perkamentachtige huid (bijv. na langdurige corticosteroïden gebruik), gangreen en in de directe omgeving van slijmvliezen.
Bij eczeem kan het tegengestelde gebied worden gepuncteerd, bijv. de handrug bij eczeem op de handpalm.
Is het pijnlijk?
Vaak vinden mensen Baunscheidtieren de eerste keer eng of wat spannend, omdat het hen pijnlijk lijkt. Gelukkig is dat zeer zelden het geval. Of iemand pijn ervaart, hangt van diverse factoren af (pijngrens, angst, spanning etc.).
Baunscheidtieren is helaas nog niet steeds niet heel bekend in Nederland, terwijl het een prachtige behandelmethode is. Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Neem gerust contact met me op.