Guasha

Wat is guasha?

Guasha wordt ook wel geschreven als gua sha. Het betreft een traditionele Chinese behandelmethode. Het is eigenlijk een diepe massage die de energie in het lichaam beter laat stromen. Tijdens de guasha behandeling wordt gebruik gemaakt van een schraper die zorgt voor druk. Deze druk heeft een aanzuigende werking waardoor gestagneerde energie en afvalstoffen naar de oppervlakte wordt gebracht. Gua betekent wrijven en sha betekent kleine paars-rode puntjes op de huid. Deze verkleuring ontstaat als gevolg van stagnerende energie die pijn of andere klachten veroorzaakt. Guasha is het schrapen van de huid om de bloedcirculatie te stimuleren, blokkades in de qi stroom op te heffen en het algemene welzijn te bevorderen. Guasha wordt op de huid toegepast en vanuit daar werkt het in op het bindweefsel, het lymfesysteem, de spieren, de meridianen en het zenuwstelsel. Zo worden de hersenen en het immuunsysteem beïnvloed. Guasha werkt dan ook op alle functies en systemen van het lichaam. In China is jade heel belangrijk. Zo wordt jade al eeuwenlang gebruikt als materiaal om een platte, gladde guasha schraper van te maken. Een guasha schraper kan ook gemaakt worden van ander materiaal, maar jade blijft een van de meest populaire materialen.

Bij welke klachten kan guasha worden toegepast?

Guasha bevordert de doorbloeding en heft blokkades in de qi stroom op. Guasha kan bij diverse klachten worden gebruikt, zowel bij acute klachten als chronische klachten. Ik gebruik guasha vaak bij de volgende klachten:

  • pijnklachten
    Bij pijnklachten kan guasha worden gebruikt om pijn te verlichten. Denk aan spierpijn, rugpijn, schouderklachten, stijfheid, hoofdpijn en migraine.
  • stressklachten
    Door stress kunnen allerlei klachten ontstaan die met guasha behandeld kunnen worden. Elk mens reageert op zijn eigen manier op stress, maar veel voorkomende klachten zijn nekpijn, schouderklachten, rugklachten, hoofdpijn en slaapproblemen. Guasha werkt goed bij pijnklachten, maar daarnaast kan het ook een heel ontspannend effect hebben.
  • preventief
    Guasha kan ook prima preventief toegepast worden. Het bevordert de doorbloeding en voorkomt daardoor stagnatie.
  • emotionele klachten
    Binnen de Chinese geneeskunde wordt holistisch gekeken. Lichaam en geest zijn één. Behandel je de één dan behandel je ook de ander. Guasha bevordert de innerlijke rust en het zelfgenezend vermogen.
Wanneer mag er geen guasha worden gebruikt?

Guasha is een prachtige behandelmethode en bruikbaar bij vele condities, maar niet bij alle. In de volgende situaties is guasha niet toepasbaar of niet toepasbaar op bepaalde locaties:

  • gebruik van bloedverdunners (bij een bloedstollingsprobleem kan guasha toegepast worden als er eerst wordt gekeken hoe het systeem reageert door een klein stukje van de huid te behandelen)
  • hartklachten
  • huidproblemen, open wonden, vlak na een operatie, zwelling, (zon)verbranding, oedeem
  • op de buik van zwangere vrouwen
  • moedervlekken (met vinger afdekken, de huid erom kan wel worden behandeld)
  • op een stuk huid waar nog sha van een vorige behandeling zichtbaar is
  • kanker
  • hernia
  • hoge koorts
  • overige ernstige aandoeningen
Hoe verloopt een behandeling met guasha?

Bij guasha is het belangrijk dat er soepel met de guasha geschraapt kan worden. Door olie op de huid aan te brengen vermindert de wrijving. Afhankelijk van de klacht worden specifieke gebieden van het lichaam behandeld. Door herhaaldelijk over de huid te schrapen ontstaat een betere doorbloeding. De huid zal ook verkleuren en dit geeft informatie. Bij een lichte verkleuring betreft het een recente stagnatie. Hoe donkerder de kleur hoe chronischer en dieper geworteld de stagnatie en dus de klacht is.

Is guasha pijnlijk?

Guasha wordt niet als pijnlijk ervaren. Wel kan het soms gevoelig zijn. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Als je bijvoorbeeld slecht hebt geslapen, ben je gevoeliger voor pijnprikkels. Ook de mate van stagnatie speelt een rol.

Wat kun je verwachten na een behandeling met guasha?

Na een guasha behandeling is de huid in meer of mindere mate verkleurd. Deze verkleuring verdwijnt over het algemeen binnen 3 tot 7 dagen, maar soms kan er een hardnekkige verkleuring opgetreden zijn die pas na een dag of 14 verdwijnt. De kleur varieert van licht tot donkerrood-paars-zwart-blauwig. Andere mogelijke reacties op een guasha behandeling zijn:

  • energieboost of juist vermoeidheid
  • jeuk
  • tintelingen
  • gevoel van ontspanning, opluchting

Na de behandeling is het belangrijk om het behandelde gebied warm te houden. Neem geen douche of bad de eerste 3 uur na de behandeling. Om je systeem te ondersteunen in het afvoeren van de afvalstoffen is het aan te raden om extra water te drinken.

Zolang er sha zichtbaar is, is het aan te raden om uit te zon te blijven met dat gedeelte van het lichaam.

Contact