Harira - Marokkaanse soep

blog 10-11-2017

Harira

De koude tijd is weer aangebroken en dat betekent voor mij ook weer tijd voor heerlijke soep.
Eén van mijn favoriete soep is een Marokkaanse soep: harira. De soep zal overal weer anders smaken, omdat iedereen zijn eigen draai aan de soep geeft.
Zelf hou ik ervan om soep in grote hoeveelheden te maken. Invriezen kan ook heel goed.

Vorige week heb ik weer eens harira gemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar een vegetarische variant. Traditioneel wordt de harira met lam of rund bereid.

Wat heb je nodig?
  • 1 gesnipperde ui
  • 2-4 geperste tenen knoflook
  • 1 kleine prei
  • 1-2 winterpenen in stukjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
  • 0,5-1 eetlepel paprikapoeder
  • 0,5-1 eetlepel chilipoeder
  • 0,5-1 eetlepel gemalen komijn
  • 0,5-1 eetlepel gember of ca. 2 cm verse gember
  • 0,5-1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 blik kikkererwten, voor gebruik eerst goed schoonspoelen
  • 1 blikje linzen, voor gebruik eerst goed schoonspoelen
  • 1,5 liter groentebouillon

Hoeveel kruiden je gebruikt, hangt af van wat je zelf lekker vindt. In plaats van tomaten uit blik kun je natuurlijk ook zelf tomaten ontvellen en in stukjes snijden. In dat geval heb je ongeveer een kilo tomaten nodig en een blikje tomatenpuree. Voor de bouillon gebruik ik Bio Today gistvrije groentebouillon.

En dan nu de stappen om een overheerlijke soep te maken:

1) Verhit een klein beetje olie in een grote soeppan. De olie is heet genoeg als er kleine luchtbelletjes ontstaan om een houtenspatel. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij, prei en wortel.

2) Voeg vervolgens de kruiden toe en roer goed door. De kruiden zullen heerlijk gaan ruiken.

3) Pureer de gepelde tomaten tot een mooie saus en voeg deze toe. Alles even goed door elkaar roeren.

4) Voeg de groentebouillon toe en laat de soep sudderen. Prik af en toe in de groente en als ze zacht zijn, spoel je de kikkererwten en de linzen goed af.

5) Voeg de kikkererwten en de linzen toe en laat ze kort meekoken.

6) Eventueel wat fijn gehakte koriander en peterselie toevoegen.

Deze soep is super lekker, gezond en voedzaam. Als je liever een gladdere soep hebt, kun je ervoor kiezen om het geheel (deels) te pureren.

Eet smakelijk!

Contact