Waarom kun je beter met tegenslagen omgaan als je ontspannen bent?

Factoren die een rol spelen in de manier waarop je reageert

Waarom kun je beter met gebeurtenissen omgaan als je ontspannen bent?

De kans is heel groot dat je meerdere ervaringen hebt met het verschil in je eigen reactie op gebeurtenissen wanneer je lekker ontspannen in je vel zit of wanneer je niet lekker in je vel zit en stress ervaart. Het verschil in hoe we reageren kan heel groot zijn. Er spelen diverse factoren een rol in jouw manier van reageren op gebeurtenissen en tegenslagen.

 • stressniveau
  Over het algemeen kun je zeggen dat stressniveaus lager zijn als je ontspannen bent. Negatieve effecten van stress zoals prikkelbaarheid, spanning en verhoogde angst hebben minder kans omdat je hier minder vatbaar voor bent. Als je een lager stressniveau hebt, kun je beter nadenken over hoe om te gaan met de gebeurtenis. Simpelweg omdat het denken gemakkelijker gaat als je een lager stressniveau hebt.
 • emotionele stabiliteit
  Als je emotioneel stabiel bent, kun je opkomende emoties beter reguleren en raak je minder snel overweldigd door negatieve gevoelens. Bekende ontspanningstechnieken zoals mediteren, een goede ademhaling en mindfulness dragen bij aan emotionele stabiliteit.
 • probleemoplossend vermogen
  De term cognitieve functies roept vrij vaak vragen op. Wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? Cognitieve functies hebben te maken met het verwerken van informatie en betreffen intelligentie, geheugen, aandacht en concentratie, snelheid van informatieverwerking, planningsvaardigheden, sociale cognitie, taal en probleemoplossend vermogen. Onze cognitieve functies werken het beste als er een zekere ontspanning in ons lijf aanwezig is. Je hebt vast wel een voorbeeld van iemand (of misschien jij zelf wel) die als een kip zonder kop rondloopt in situaties waarin stress wordt ervaren. De hersenen zijn overloaded door alle stress en nadenken en rustig doen is niet meer goed mogelijk.
 • fysieke gezondheid
  Lichaam en geest zijn één. Voel je je fysiek ontspannen en zit je lekker in je vel dan ben kun je beter omgaan met onverwachte of negatieve gebeurtenissen. Yoga beoefenen is een heel bekende manier om fysieke spanning in het lichaam te verminderen. Als de spanning in je lichaam daalt, zie je vaak dat pijn en andere ongemakken afnemen. Dit zorgt ook weer voor meer rust in je hele systeem wat weer bijdraagt aan het beter om kunnen gaan met gebeurtenissen.
 • flexibiliteit
  Flexibiliteit of veerkracht neemt toe bij ontspanning. Het zorgt ervoor dat je het vermogen hebt om om te gaan met gebeurtenissen.

In het dagelijkse leven horen drukte en rust, inspanning en ontspanning etc. elkaar af te wisselen zodat er voldoende tijd is om te herstellen en jouw yin en yang in balans kan blijven.

Contact