Peuterpuberteit
Het valt niet mee om groot te worden... Onze dochter is begin deze maand 3 geworden en zit inmiddels zo'n 1,5 jaar in de peuterpuberteit. Gelukkig worden de buien minder frequent en ook de intensiteit neemt af.
Deze fase is voor ouders intensief, maar ook zeker voor peutertjes. Wat leren ze veel in een korte tijd. Geweldig om mee te mogen maken, maar soms ook totaal niet leuk.
Driftbuien zijn zinvol
Driftbuien zijn erg goed voor de emotionele ontwikkeling en gezondheid van kinderen. De ene peuter zal minder heftig en minder vaak ontploffen dan de andere, maar elke ouder van een peuter weet wat een driftbui is.
Onze dochter is een temperamentvol meisje met een zeer sterke eigen wil. Periodes waarin ze relatief rustig is, wisselen af met periodes waarin ze vaak ontploft. En dat kan er heftig aan toe gaan. Haar driftbuien variëren van 5 minuten (kort voor haar doen) tot meestal een minuut of 20. Het maximum staat nu op een driftbui van 50 (!) minuten. Gelukkig was dat een uitzondering. Mijn vriend en ik waren (en zijn nu nog) stomverbaasd dat een driftbui bij haar blijkbaar zo lang kan duren.
Hoera! Peuter uit zich bij jou
Hoe moeilijk het ook kan zijn, het is goed dat je kind zich uit en het is zelfs een compliment voor jou als ouder. Klinkt een beetje vreemd misschien, maar het is echt zo.
Als jouw kind driftbuien durft te hebben, is je kind niet bang om zijn gevoelens aan je te laten zien. Jij bent vertrouwd genoeg om zich bij te durven uiten én om zich naderhand door jou te laten troosten.
Als jouw kind een driftbui krijgt, uit het zijn emoties. Tranen bevatten het stresshormoon cortisol en door te huilen kun je ontladen. Dit herken je vast van jezelf wel, als je je emoties hebt kunnen en durven uiten door te huilen of boos te worden, voel je je vaak opgelucht. Dit geldt voor je kind ook. Hoe moeilijk het ook is, probeer de driftbuien niet te stoppen maar laat alles eruit komen. Daarna is de emmer leeg.
Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de emotionele ontwikkeling en het leren.
Een kind leert in stapjes om te gaan met emoties. Alles is nieuw en het is voor zo'n kleintje moeilijk om om te gaan met heftige emoties. Wij begrijpen het gedrag van peutertjes lang niet altijd, maar zij zelf al helemaal niet. Ze hebben jou nodig om deze ervaringen te verwerken. Voor het zelfvertrouwen van het kind en voor de band met de ouder(s) is het heel goed om te ervaren dat papa/mama ook van hem houdt als ie een driftbui heeft (gehad). Alle emoties mogen er tenslotte zijn!
Het uiten van emoties komt de slaap ook ten goede. Ga bij jezelf maar eens na wat er gebeurt als je in bed stapt met een hoofd vol gedachtes en een lichaam met voelbaar opgekropte spanningen. Slaap jij dan lekker?
Leeg hoofd = ruimte om te leren
Na een driftbui is het hoofdje leeg en dat is ook goed voor het leren. Je hebt vast wel eens, of tig keer zoals hier ;-) gezien dat iets niet lukte en na een driftbui lukt het je kind ineens wél om die puzzel te maken. Een leeg en ontspannen brein kan logisch nadenken en zich concentreren. Zo kan je kind weer nieuwe dingen leren!
Schuldgevoel, falende moeder...
Als ouder heb je ook veel te leren. Probeer daarom ook mild te zijn naar jezelf en naar je partner.
Toen onze dochter een piek bereikte in haar driftbuien, had ik echt geen idee meer hoe ik er mee om moest gaan. Het lukte me niet meer om de rust te bewaren en als ik boos was geworden, voelde ik me daarna schuldig. Onze dochter is temperamentvol en we zullen maar zeggen dat de appel niet ver van de boom valt ;-)
De intensiteit van de driftbuien van ons meisje maakte dat ik me in het begin zorgen maakte en het voelde alsof ik faalde. Is dit normaal gedrag? Doen wij iets niet goed? Zullen die buien ooit minder worden? Ga ik dit nog wel trekken?
Inmiddels weet ik dat driftbuien in vele soorten en maten komen. Elk kind is anders en zal zich ook anders uiten. Er zijn ongetwijfeld dingen die wij beter zouden kunnen doen, maar ik weet ook dat wij onze dochter als geen ander kennen en overwegend het juiste voor haar doen. Moeders, vaders, houdt vol; het wordt echt gemakkelijker. En ja, ook als je denkt dat je het niet meer volhoudt, omdat je er helemaal doorheen zit, krijg je weer een boost zodat je het weer trekt. De knuffels en kusjes van je kind maken deze fase weer bijzonder mooi en draagbaar.
Ruimte geven aan je kind
Je kind is hard bezig met zich te ontwikkelen en zelfstandig te worden. Tijdens de peuterpuberteit leert je kind dat hij een individu is. De wereld ontdekken en grenzen verkennen hoort erbij.
Peutertjes willen ontzettend graag heel zelfstandig zijn. Dit levert de nodige frustraties op. Ook bij ouders. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je ze het liefst achter het behang plakt nadat ze inmiddels al het bloed onder je nagels vandaan hebben gehaald. Jij bent ook maar een mens en ook jouw emmer raakt vol.
Stemmingswisselingen komen bij peuters vaak voor. Het ene moment zijn ze blij en het volgende moment voelen ze zich angstig en verdrietig. Het onder woorden brengen van wat ze voelen, is vaak nog lastig en dat maakt het er niet eenvoudiger op.
Peutertjes zijn (heerlijk) ongeremd en moeten zich nog leren beheersen. Aan ons als ouders de mooie taak om hen te begeleiden.
Probeer je kind ook ruimte te geven om zichzelf te ontwikkelen. Stimuleer de zelfstandigheid door bijvoorbeeld extra tijd te nemen voor het aankleden. Respecteer ook dat hij een eigen persoonlijkheid heeft.
Puur in alle vormen
Peuters zijn zo puur en open.
Onze dochter is intensief en zeker niet de gemakkelijkste, maar ik zou haar niet anders willen dan dat ze is. Ze is uniek, sterk, zuiver en oprecht. De hele wereld mag meegenieten van haar enthousiasme en haar liefde voor mensen en dieren, de andere kant is dat de hele wereld ook mee mag genieten van haar driftbuien. Ze is prima zoals ze is en ik schaam me niet meer voor haar buien.
Elke dag mag ik weer van haar leren en daar ben ik dankbaar voor.