PMS
Wat is PMS en hoeveel vrouwen hebben PMS?
PMS is de afkorting voor premenstrueel syndroom. Bij PMS treden klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus op en kort na de start van de menstruatie verdwijnen de klachten weer. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van klachten rondom de menstruatie. Ieder meisje dat en elke vrouw die menstrueert kan PMS krijgen. Wel blijken vrouwen tussen de 30 en 45 jaar vaker PMS klachten te ervaren. Sommige vrouwen hebben PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder; ernstigere variant van PMS).
Welke klachten ervaren vrouwen met PMS?
PMS is een verzamelnaam voor (ernstige) lichamelijke én mentaal-emotionele klachten die vrouwen ervaren in de periode rondom de menstruatie. Per vrouw is het verschillend welke PMS klachten optreden, maar je kunt denken aan:
- hoofdpijn of migraine
- gevoelige of gespannen borsten
- vocht vasthouden (vooral merkbaar rondom de enkels, maar ook in handen)
- opgeblazen gevoel
- spijsverteringsproblemen (maagklachten, vol gevoel hebben, obstipatie, diarree)
- stemmingswisselingen
- prikkelbaarheid, korter lontje, snel boos, woede aanvallen
- down gevoel of een depressief gevoel ervaren
- spierpijn of gewrichtsklachten
- huilerig zijn, sneller huilen
- eenzaam voelen
- twijfelen aan alles (partner, werk, jezelf)
- gebrek aan energie of een vermoeid gevoel, sneller moe, meer behoefte aan slapen
- sneller stress ervaren / minder aan kunnen of minder kunnen verdragen van bijvoorbeeld je partner of kinderen
- koortslip
- verkoudheid vlak voor de menstruatie
- grieperig voelen
- terugkerende candida
- rugpijn
- slechter slapen
- nachtzweten
- koud hebben
PMS en hormonen
De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zorgen samen in een bepaalde verhouding voor een regelmatige en klachtenvrije menstruatie. Als deze verhouding is verstoord, kunnen er allerlei lichamelijke en/of mentaal-emotionele klachten optreden. Vaak zie je dat vrouwen meer klachten ervaren als ze stress hebben. Dit komt doordat cortisol (stresshormoon) het hormoon progesteron kan beïnvloeden. Het gevolg is dat de verhouding tussen oestrogeen en progesteron (verder) uit balans raakt. Cortisol is de "sterkste" van de drie omdat wij alles doen om te overleven. Voortplanting is niet van belang in tijden van moeten overleven. Voor ons stress systeem maakt het niet uit of je stress hebt vanwege een echt levensgevaar (roofdier tegen komen op de savanne) of stress door je werk, relatie of fysieke stress door overbelasting, te weinig slaap / rust etc. Het doel is om de stress zo snel mogelijk te reguleren.
Acupunctuur bij PMS
Acupunctuur kan je helpen om meer in balans te komen waardoor je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Hoe fijn zou het zijn als je weinig tot geen klachten ervaart rondom jouw menstruatie? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen gemiddeld 451 keer in hun leven menstrueren. De menstruatie verloopt nagenoeg klachtenvrij indien de vrouw in balans is. Helaas ervaren vele vrouwen klachten rondom de menstruatie in meer of mindere mate. Vaak wordt er gezegd dat dat er bij hoort, maar dat hoeft niet zo te zijn. Acupunctuur kan bij veel klachten rondom de menstruatie ingezet worden. Heb jij last van menstruatieklachten? Ik help je graag om ook in deze tijd van de maand (meer) jezelf te zijn!
Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten
Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips die ik kan geven.