Samosa

blog 5-12-2017

Afgelopen weekend vierden wij Sinterklaas bij ons thuis. Zo'n dag wil ik lekker genieten en bij de visite zitten en daarom heb ik zoveel mogelijk van te voren gedaan.
Samosa's kun je prima van te voren maken, licht afbakken en bewaren in een grote bak of in folie. 
Je kunt ze dan verder afbakken als je ze wilt serveren. Bestrijk ze dan van te voren nog even lichtjes met wat olijfolie.

Met de vulling kun je variëren, bijvoorbeeld met wortel, een fijn gesneden pepertje (heerlijk pittig) of rundergehakt. 
Zelf vind ik vegetarische samosa het lekkerste. 

Wat heb je nodig?
  • 1 grote fijn gesnipperde ui
  • 2-4 teentjes uitgeperste knoflook
  • 2 cm zeer fijn gesneden gember of 0,5-1 eetlepel gember
  • 3 theelepels massala (Hindoestaanse kerrie)
  • 0,5 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 1,5 theelepel kerriepoeder
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • chilipeper en zout naar smaak toevoegen
  • 1 losgeklopt ei
  • ca. 350 gram kruimige aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • ca. 125 gram doperwten uit de vriezer
  • olijfolie
  • 20 deegvellen laten ontdooien of filodeeg (maar dat scheurt bij mij altijd)
 
Hoe maak je het?

1) Bedek de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor.

2) De aardappelblokjes beetgaar koken in water (eventueel met een klein beetje zout). De kleine aardappelblokjes zijn zo gaar.

3) De komijnzaad in een pan (zonder olie) bakken en fijn wrijven. Je krijgt dan "djira".

4) Verhit wat olie in een pan. De olie is heet genoeg als er kleine luchtbelletjes ontstaan om een houtenspatel. Fruit de ui, knoflook en gember aan in wat olijfolie. 

5) Voeg de specerijen toe en bak dit kort mee.

6) Voeg de beetgare aardappelblokjes en de doperwten toe en bak dit kort mee.

7) Proef de samosa vulling en breng verder op smaak met chilipeper en zout. 

8) Stamp de samosa vulling grof. 

9) Pak een deegvel en leg ca. 2 eetlepels vulling iets boven het midden. Vouw het bladerdeeg nu dubbel zodat je een driehoekje overhoudt. Vouw de puntjes wat naar binnen en bestrijk de samosa met wat ei.

10) Bestrijk de samosa aan de onderkant met een beetje olijfolie (eventueel de bovenkant ook) en bak ze gedurende 15-20 minuten af in de oven.

Samosa's doen het bij ons altijd goed. Onze dochter smult er vanaf dat ze net 2 was ook graag van mee :-) 

Eet smakelijk!

Contact