Slaapproblemen en acupunctuur

Slaapproblemen en acupunctuur

De meeste mensen slapen wel eens een nachtje niet lekker, maar wist je dat zo'n 20% van de mensen slaapproblemen heeft? Onder slaapproblemen vallen klachten als moeite met in slaap vallen, niet doorslapen of te vroeg wakker worden. Vrouwen hebben veel vaker last van slaapproblemen dan mannen. Vanuit de Chinese Geneeskunde worden slaapproblemen beschouwd als een verstoring van de energiebalans van yin en yang. Tijdens de nacht (yin) horen we tot rust te komen, te herstellen en energie op te doen om alle dingen die we moeten en willen doen gedurende de dag (yang) ook daadwerkelijk te kunnen doen. Yin en yang gaan vloeiend in elkaar over. Dat betekent dat gedurende de nacht langzaam overgegaan wordt naar yange energie, zodat we wakker worden en actief kunnen zijn gedurende dag. In de loop van de dag wordt vervolgens weer langzaam de yinne energie belangrijk. Zo wordt ons systeem voorbereid op de nacht en het slapen. Normaliter gaat dit natuurlijke proces automatisch. Op het moment dat je uit balans bent, dan haperen de overgangen van yin-yang en kunnen er slaapproblemen ontstaan.

Behandeling slaapproblemen met acupunctuur

Slaapproblemen hebben altijd een wortel. Tijdens de intake zal ik vragen stellen om te achterhalen welke factoren bij jou een rol spelen in het ontstaan van het slaapprobleem. Vervolgens zal de acupunctuurbehandeling gericht zijn op het herstellen van de energiebalans. Als yin en yang in balans zijn, val je makkelijk in slaap, slaap je door en word je uitgerust wakker. Bij een disbalans kan er sprake zijn van een tekort aan yin of juist een te veel aan yang. Als yin te zwak is, blijft het yang actief. Er is dan relatief te veel yang waardoor je het niet lukt om in slaap te vallen, want je blijft "aan" staan. Bij te weinig yin zie je ook vaak dat er yange klachten optreden zoals het (te) warm hebben, want yin hoort te koelen. Je kunt ook een droge mond krijgen omdat yin hoort te bevochtigen. Door aanvullende vragen te stellen in combinatie met het voelen van de pols en het bekijken van de tong probeer ik duidelijk te krijgen wat er nu precies bij jou speelt. Naast de acupunctuurbehandeling kunnen er aanvullende adviezen gegeven worden om te kijken wat je eventueel zelf zou kunnen aanpassen om sneller weer beter te slapen. Denk bijvoorbeeld aan intensief sporten op een ander tijdstip. Sporten is een heel yange activiteit. Als je lastig slaapt, is het nog belangrijker om zulke activiteiten overdag te doen en in de avond rustiger aan te doen. Samen zouden we ook naar je voedingspatroon kunnen kijken zodat ik advies kan geven hoe je je systeem kunt ondersteunen. Heel kleine aanpassingen kunnen soms al een groot verschil maken.

Algemene tips bij slapeloosheid

Om goed te kunnen slapen, is er een bepaalde mate van rust in je systeem nodig. Yin brengt rust en dit kun je ondersteunen:

  • In de avond niet intensief sporten, maar kiezen voor rustig bewegen zoals wandelen, fietsen op rustig tempo, meditatie en yoga.
  • Rustige activiteiten doen in de avond zoals lezen, schrijven (zeker aan te raden als je veel aan je hoofd hebt, schrijf het overdag of in het begin van de avond van je af), tekenen en schermtijd beperken (zeker vlak voor het slapen gaan).
  • Niet alles valt te plannen, maar voor een goede nachtrust zijn moeilijke gesprekken en intensief nadenken in de avond af te raden.
  • Een warme douche kan zorgen dat je ontspant en een fijne lichaamstemperatuur krijgt, want met een koud lichaam lukt het slapen vaak ook veel minder goed. Zorg er wel voor dat je niet te heet doucht, want dat werkt juist averechts.
  • Probeer minimaal 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Vooral warm en gekruid eten werkt op de yange energie. Hetzelfde geldt voor stimulerende voeding zoals chocola, cola en alcohol. Het bekende "slaapmutsje" voor het slapengaan werkt helaas vaak voor de meeste mensen averechts. Vaak gaat inslapen wel redelijk goed, maar alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en ook onrustiger. Vanuit de Chinese Geneeskunde kan dit worden verklaard doordat alcohol de Lever-energie beïnvloedt. Als de Lever-energie verstoord is, zorgt dit voor onrust, wakker worden, veel en/of intensief dromen en moeite hebben om weer in te slapen.
  • Het is vaak verleidelijk om in het weekend laat naar bed te gaan en uit te slapen. Voor je lichaam is het beter om juist een ritme te hebben. Probeer daarom ook in de weekenden zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.
Hoe belangrijk is voldoende slapen?

Voldoende slaap is enorm belangrijk om te kunnen herstellen van alle prikkels die ons hele systeem elke dag opnieuw moet verwerken. Slaap heeft invloed op onze hersenactiviteit. Het groeihormoon dat moet zorgen voor onderhoud en herstel van de lichaamscellen wordt door de hypofyse in de avond en in de nacht afgescheiden. Tijdens de diepe slaap worden afvalstoffen als gevolg van de stofwisseling door onze hersenen opgeruimd. Deze diepe slaap is heel belangrijk voor het lichaam om tot rust te komen en te kunnen herstellen. De REM-slaap is de fase waarin je vooral geestelijk hersteld. Gedurende deze fase worden ervaringen en informatie van de dag verwerkt. Dit is belangrijk voor het geheugen, het leervermogen, het verwerken van emoties en het beïnvloedt je stemming. Als je slecht hebt geslapen, merk je dat als eerste aan de vermoeidheid, hoofdpijn, minder goed kunnen concentreren en prikkelbaar zijn. Bij langere tijd te weinig goede nachtrust, ontstaan er andere symptomen zoals (erge) vermoeidheid, sneller emotioneel zijn, moeite hebben om overzicht te houden en geheugenproblemen. Daarnaast speelt slaap ook een heel belangrijke rol bij onder andere het reguleren van de bloeddruk, het behouden van een gezond lichaamsgewicht, het verminderen van ontstekingsreacties en het op peil houden van het immuunsysteem. Dat is ook een reden waarom mensen met slaapproblemen vaak (tijdelijk) sneller ziek worden.

Hoeveel uren moet je slapen per nacht?

Iedereen is uniek en heeft daarom ook zijn eigen slaapbehoefte. Gemiddeld genomen heeft een volwassene 6-9 uur slaap per nacht nodig. De hoeveelheid slaap wordt bepaald door bijvoorbeeld je dagelijkse activiteiten, leeftijd, genen en voeding. In drukke tijden heb je meer slaap nodig, omdat je zo de balans in je systeem te behouden.

Acupunctuur bij slaapproblemen

Acupunctuur kan ingezet worden om de kwaliteit van slaap te verbeteren en slapeloosheid te verminderen. Een goede nachtrust doet zoveel met een mens. Als je goed slaapt, kun je veel meer hebben, werkt je immuunsysteem beter, ervaar je meer plezier gedurende de dag etc.

Contact