Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten
Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten
Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je altijd aanvullende adviezen en tips geven. Hieronder zal ik algemene tips geven die voor álle vrouwen gelden, of je nu wel of geen menstruatieklachten hebt.
- Zorg voor warme voeten. Denk aan warme (wollen) sokken, wollen inlegzooltjes, goede sloffen, warm voetenbad (eventueel met losse moxa of met wat magnesiumvlokken), vermijd blote enkels bij koud(er) weer.
- Houd je buik en onderrug warm. Bij koud(er) weer adviseer ik een langere jas te dragen zodat de onderrug en de buik goed bedekt zijn. Een fijne wollen nierwarmer / buikwarmer is ook aan te raden.
- Gebruik maandverband of speciaal ondergoed. Veel vrouwen gebruiken tampons. Tijdens de menstruatie hoort het bloed vrij naar beneden te kunnen stromen. Door gebruik van tampons wordt deze natuurlijk stroom onderbroken. Daarnaast zuigen tampons ook vaginaal vocht op. Ik krijg geregeld te horen dat vrouwen last hebben van een droge(re) vagina na een paar dagen gebruik van tampons. Maandverband is niet altijd ideaal of mogelijk, maar probeer op dagen dat het kan toch zoveel mogelijk de tampons in de kast te laten staan. Door het gebruik van tampons kunnen menstruatieklachten, waaronder buikpijn, verergeren of ontstaan.
- De anticonceptiepil wordt vaak gedurende vele jaren geslikt. Dit kan allerlei klachten veroorzaken.
- Het spiraaltje zorgt eigenlijk voor een plaatselijke stagnatie. Dit kan ook allerlei klachten veroorzaken. Het gebruik van condooms wordt vaak als een onderbreking tijdens het vrijen ervaren, en dat is het natuurlijk ook. Toch voelen veel vrouwen zich uiteindelijk beter als ze de pil niet gebruiken of geen spiraaltje hebben.
- Geslachtsgemeenschap tijdens de menstruatie is af te raden. Seks tijdens de menstruatie verstoort de natuurlijke stroming van het bloed naar beneden.
- Stress heeft invloed op ons hele systeem. Dit kunnen vrouwen soms ook terugzien in hun menstruatiecyclus. Door stress kan de menstruatie zowel eerder als later komen.
- Zwangerschappen (inclusief miskramen) en bevallingen kunnen aanleiding zijn voor het ontstaan of verergeren van klachten. Het is aan te raden om het echt rustig aan te doen en de tijd te nemen om te herstellen.
- Voeding bepaalt voor een deel je gezondheid. Het is als brandstof voor een auto. De ene auto rijdt op diesel, de andere op benzine of gas en weer een andere op elektriciteit. Zo is het met mensen ook. Wat heel goed voor de een is, kan juist een negatief effect hebben op de gezondheid bij een ander. Algemeen kan wel gezegd worden dat heel veel koud en rauw eten (zeker in de koudere maanden) is af te raden. Denk aan standaard ontbijten met kwark of yoghurt, veel rauwkost eten en koud drinken nemen. In plaats van koude voedingsmiddelen kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld havermoutpap, soep, gekookt eitje, warme groenten en drinken op minimaal kamertemperatuur. Hetzelfde geldt voor veel heet voedsel nuttigen. Ook hiervoor geldt dat het de yin en yang balans verstoord. Denk aan pittige gerechten, bepaalde kruiden (zoals gember) en het drinken van alcohol. Indien gewenst kan ik een uitgebreid voedingsadvies op maat voor je maken.
- Veel fysiek werk of veel sporten kunnen leiden tot Leegte en dit kan weer zorgen voor allerlei klachten. Het is daarom aan te raden om goed te luisteren naar je lichaam. De menstruatie is het de periode om het zeker wat rustiger aan te doen. Sport in deze dagen bijvoorbeeld minder zwaar of doe iets rustigers zoals yoga, wandelen of fietsen. Zorg er ook voor dat je voldoende nachtrust krijgt.
- Overwerk is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van allerlei gezondheidsklachten waaronder menstruatieklachten. Er zijn veel vrouwen die te hard en te lang werken en onvoldoende rust nemen. Vrouwen hebben over het algemeen vele ballen in de lucht te houden. Deze constante druk en het continu "aan" staan, zorgen ervoor dat er te weinig tijd overblijft om zelf tot rust te komen en bij te tanken. Hoeveel vrouwen denken wel niet geregeld: Waar blijf ik? Wanneer is er weer eens tijd om iets te doen wat ik leuk vind? Wanneer is er tijd om eens niets te hoeven? Op tijd rust nemen, zorgt ervoor dat je de rest beter kunt handelen. Hoe moeilijk het ook is, probeer echt op tijd voor jezelf te kiezen. Ik weet dat het lastig kan zijn, maar na mijn burn-out heb ik geleerd om het echt wat rustiger aan te doen en naar mijn lichaam te luisteren.