FAQ

Veel gestelde vragen over acupunctuur

Doet een acupunctuurbehandeling pijn?

In de meeste gevallen is het prikken niet pijnlijk. Soms kan het zijn dat het plaatsen van de naald niet geheel pijnloos is. De naalden gaan door de huid heen naar een acupunctuurpunt dat onder de huid ligt. Diverse factoren hebben invloed op pijngevoeligheid zoals de persoonlijke pijngrens, de locatie van het te prikken punt en gespannenheid. In de regel krijg ik te horen dat het prikken bijna altijd pijnloos is. Geef het altijd aan als iets pijn doet. Een naald mag namelijk niet de hele behandeling pijn doen. Ik zal bij aanhoudende pijn de naald een klein beetje omhoog halen. Mocht de naald nog steeds heel vervelend voelen dan kan ik de naald eruit halen en eventueel opnieuw prikken. In de meeste gevallen is het echter zo dat eventueel ongemak na het prikken van korte duur is.

Wat voor acupunctuurnaalden worden er gebruikt?

Bij acupunctuurnaalden denken mensen vaak aan een naald waarmee bijvoorbeeld bloed mee wordt afgenomen. Dit zijn niet de naalden die gebruikt worden voor acupunctuurbehandelingen. Acupunctuurnaalden zijn echt véél dunner. Acupunctuurnaalden hebben namelijk geen holle ruimte waar vloeistof doorheen kan stromen. Uiteraard zijn er heel veel soorten en maten acupunctuurnaalden verkrijgbaar. De keuze van de dikte en de lengte hangt af van de locatie en van het lichaam van de cliënt. De meest gebruikte acupunctuurnaalden zijn 0,22 of 0,25 mm dik. In het gezicht worden vaak dunnere acupunctuurnaaldjes gebruikt. De acupunctuurnaalden zijn meestal ook niet zo lang. Denk aan 25 of 40 mm. De acupunctuurnaalden die ik gebruik zijn per stuk verpakt. Op die manier werk ik altijd met schone acupunctuurnaalden. De acupunctuurnaalden zijn voor eenmalig gebruik en worden na de acupunctuurbehandeling in een speciale naaldcontainer verzameld.

Wat voel je tijdens een acupunctuurbehandeling?

Als er de-qi (qi op de naald) verkregen is, betekent dit dat de acupunctuurnaald op de juiste plek zit. Mogelijke gevoelens die ervaren kunnen worden zijn een zwaar gevoel, een loom gevoel, tintelingen of een soort stroompje voelen, gapen of slaperig voelen. Dit is juist positief. Het betekent dat jouw systeem aan het werk is om weer in balans te komen. Het is niet zo dat je bij elke naald iets hoeft te voelen. Of je iets voelt, hangt van diverse factoren af.

Is er sprake van bloedverlies tijdens of na de acupunctuurbehandeling?

Afhankelijk van de oorzaak van de klacht kan er soms gekozen worden voor "bloedend prikken". Mocht dit het geval zijn dan bespreek ik het met je. Na de acupunctuurbehandeling komt er soms een druppeltje bloed vrij. Dit hangt af van de locatie maar ook van jouw systeem. Als ik de acupunctuurnaaldjes eruit haal heb ik een wattenschijfje bij de hand. Mocht er een druppeltje bloed zijn, zal ik het punt voor de zekerheid even (extra) dichtduwen. Nadat ik de acupunctuurnaalden eruit heb gehaald, kan het voor komen dat er een plaats waar een acupunctuurnaald heeft gezeten een beetje gevoelig is. Dit is kortdurend. Soms ontstaat er na de behandeling een kleine bloeduitstorting. Dit trekt met een paar dagen weg.

Zijn er bijwerkingen na een acupunctuurbehandeling?

Hoewel acupunctuur nauwelijks bijwerkingen kent, is het wel mogelijk dat de volgende milde bijwerkingen worden ervaren: 

  • Vermoeidheid
    Na een acupunctuurbehandeling kun je je moe voelen. Het is aan te raden om het wat rustiger aan te doen. Vermijd zware lichamelijke en mentale inspanningen en ga op tijd slapen. In de meeste gevallen trekt de vermoeidheid binnen een dag weg.
  • Spierpijn
    Soms kan er spierpijn of pijn optreden rondom de plek waar de acupunctuurnaald heeft gezeten. In de meeste gevallen zal deze (spier)pijn binnen 24 uur verdwijnen, soms blijft deze pijn wat langer aanhouden.
  • Blauwe plekken
    Er kan een kleine onderhuidse bloeding optreden op de plek waar een acupunctuurnaald heeft gezeten. Dit kan geen kwaad, maar kan wel hinderlijk zijn als dit in het gezicht optreedt.
  • Licht gevoel in het hoofd / Duizelig
    Soms ontstaat er een licht gevoel in het hoofd na de behandeling. Dit kan komen door te snel van de behandeltafel op te staan, te weinig gegeten en/of gedronken te hebben of door spanning. Geef het altijd aan als je je licht in je hoofd voelt.
  • Tijdelijke verergering van de klachten
    Van tevoren is nooit te zeggen hoe je systeem reageert op de behandeling. Dit kan zelfs per keer verschillen. Het kan zijn dat je je direct beter voelt, maar het kan ook zijn dat je je bijvoorbeeld erg moe voelt. Neem in dat geval ook zoveel mogelijk de rust die je blijkbaar nodig hebt. De klachten kunnen ook tijdelijk iets verergeren. Je kunt je systeem ondersteunen door ervoor te zorgen dat je voldoende drinkt. Ik adviseer water op kamertemperatuur, gekookt water of kruidenthee te drinken.
  • Emoties
    Binnen de Chinese Geneeskunde zijn lichaam en geest één. Behandel je de één, dan behandel je ook de ander. Dit betekent dat een acupunctuurbehandeling die gericht is op een lichamelijke klacht er tegelijkertijd ook voor kan zorgen dat er emotioneel iets gebeurt. Soms komen de tranen tijdens de behandeling op. Laat deze alsjeblieft gaan. We zijn geneigd om onze tranen weer in te slikken, maar ik vraag je om ze te laten stromen. Een goede huilbui duurt zo'n 9 minuten. Huilen werkt helend. Ze zeggen niet voor niets dat tranen de ziel reinigen. Ook na de acupunctuurbehandeling kun je je tijdelijk emotioneler voelen.

Als je bijwerkingen ervaart en je hebt twijfels of het normaal is, neem dan altijd contact met mij op.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Vaak krijg ik de vraag hoeveel behandelingen nodig zijn. Dit is van tevoren moeilijk te voorspellen omdat het van vele factoren afhankelijk is. In het algemeen kan wel gesteld worden dat klachten die al langer bestaan meestal ook meer behandelingen vragen. Bij een acuut probleem kan met 2-3 behandeling al het gewenste resultaat behaald worden. Elke afspraak start ik met het vragen hoe het gaat en of er veranderingen waargenomen worden. Gemiddeld genomen zijn 5-10 behandelingen nodig om klachten te verhelpen of in ieder geval te verlichten. Acupunctuur is een effectieve behandelmethode. Iedere behandelaar heeft zijn eigen specialisatie. Als mijn inschatting is dat jouw hulpvraag beter past bij een collega acupuncturist of een andere behandelmethode zal ik dit altijd eerlijk met je bespreken. Als blijkt dat ik niet de meest geschikte behandelaar ben, zal ik met je meedenken welke behandelvorm passend zou kunnen zijn. Acupunctuur kan preventief worden ingezet om te voorkomen dat er bepaalde klachten ontstaan of terugkeren. Deze acupunctuurbehandelingen zijn eigenlijk een soort van APK voor jezelf. Acupunctuur kan klachten verhelpen omdat het ervoor zorgt dat yin en yang weer in balans komen en er een betere doorstroming is van qi, Bloed, voedingsstoffen en zuurstof en het helpt om afvalstoffen af te voeren. Klachten van chronische aard (d.w.z. klachten die langer dan een week of 6 bestaan) hebben vaak meer behandelingen nodig. De resultaten hangen onder andere af van jouw algehele conditie, leeftijd, leefstijl en constitutie. In de meeste gevallen treedt er op zijn minst verlichting van de klachten op.

Moet ik in acupunctuur geloven om er positieve resultaten mee te behalen?

Nee. Voor geen enkele behandeling (regulier en complementair) kan er een garantie gegeven worden dat het werkt. Wel zou het kunnen zijn dat een behandeling meer effect heeft als je erin gelooft. Aan de andere kant wordt acupunctuur ook toegepast bij kinderen en dieren met goede resultaten en zij zijn zich niet bewust van wat er gebeurt. In China wordt door wetenschappers veel tijd gestoken in het koppelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De werking en de effecten van acupunctuur worden steeds vaker met Westerse wetenschappelijke methodes aangetoond. In China hebben heel veel ziekenhuizen een acupunctuurafdeling. Artsen en acupuncturisten werken daar samen om de patiënten zo optimaal mogelijk te behandelen.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Mijn behandelingen kunnen aanvullend op de reguliere zorg zijn of op zichzelf staand. Als er sprake blijkt te zijn van ernstige fysieke klachten of zware psychosociale problematiek is deze vorm van hulpverlening niet c.q. minder geschikt. In dat geval zullen de opties besproken worden. Ik zal je dan adviseren om een afspraak te maken met de huisarts. Het kan ook zo zijn dat jouw hulpvraag niet passend is bij mijn aanbod. In dat geval zal ik samen met jou mogelijke andere behandelvormen bespreken.

Wordt acupunctuur vergoed door de zorgverzekeraars?

Veel verzekeraars vergoeden behandelingen van acupuncturisten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Jade Chinese Geneeskunde is lid van beroepsvereniging NWP. Een beroepsvereniging staat garant voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van beroepsuitoefening door haar leden. Mijn advies is dan ook om altijd naar een acupuncturist te gaan die lid is van een beroepsvereniging. De behandelingen die ik geef voldoen aan alle strenge wettelijke eisen die gesteld worden vanuit de beroepsvereniging en vanuit de zorgverzekeraars. Als je een aanvullende verzekering hebt dan worden mijn consulten door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. Het is verstandig om dit van tevoren na te kijken of na te vragen bij je zorgverzekeraar. Mijn consulten vallen buiten het jaarlijkse verplichte eigen risico. Dit betekent dat bij een aanvullende verzekering er direct vergoeding plaatsvindt.

Wat als ik een klacht heb?

Als je ergens niet tevreden over bent, hoor ik het graag meteen. De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) beschrijft het stappenplan in het geval er onverhoopt een klacht is. In eerste instantie dienen de behandelaar en de cliënt samen tot een oplossing te komen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen andere stappen gevolgd worden. Ik ben lid van beroepsvereniging NWP en zij hebben een protocol.

Contact