Vitamine A

blog 19-01-2018

Functies 

Vitamine A (retinol) speelt een belangrijke rol bij o.a. het immuunsysteem (in stand houden van een goede weerstand), gezichtsvermogen, normale groei, botvorming, gezonde huid, tandvlees en voortplantingssysteem. 

Verschijnselen bij een tekort of gebrek (deficiëntie)

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot diverse klachten, zoals een verminderde weerstand, problemen met de huid (bijv. droge, schilferende huid), dof haar, gebitsproblemen, verstoring van het gezichtsvermogen met als eerste nachtblindheid. 

Verschijnselen bij een teveel

Een teveel aan vitamine A kan zich uiten in o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, vermoeidheid, verminderde eetlust, haaruitval, problemen met ogen, huid en botten. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor. Het vaak eten van lever of heel hoog gedoseerde suppletie kan wel leiden tot een teveel. De lever kan vitamine A opslaan. Daarnaast kan vitamine A in ons lichaamsvet worden opgeslagen. Van vitamine A wordt een voorraad aangelegd die goed is voor gemiddeld 1-2 jaar. 

Bijzonderheden

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei en daarom is vitamine A ook van groot belang tijdens de zwangerschap.

Bij een te hoge inname kan het embryo echter beschadigd raken. Het is dus goed om te kijken of je supplementen gebruikt waar vitamine A in zit en hoeveel. Daarnaast is het verstandig om geen lever te eten tijdens de zwangerschap, zeker in het begin van de zwangerschap niet.  

Voedingsbronnen

Vitamine A vind je van nature in dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, volle melkproducten en eieren. 

Bètacaroteen (pro-vitamine A)

Bètacaroteen ook wel pro-vitamine A genoemd is een voorloper van vitamine A en wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het betreft een anti-oxidant en beschermt mogelijk tegen het ontstaan van kanker. Bij een teveel aan bètacaroteen kan de huid en soms ook de nagels geel/oranje verkleuren. 
Zie verder bij vitamine A.

Voedingsbronnen

Bètacaroteen vind je in groente en fruit, o.a. spinazie, sla, boerenkool, andijvie, broccoli, wortels, tomaten, asperges, pompoen, paprika, zoete aardappel, avocado, kiwi, mango, ananas, watermeloen. 

 

Contact