Hevige menstruatiebloedingen

Wat zijn hevige of zware menstruatiebloedingen?

Bij een normale hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie zal ongeveer elke vier uur de tampon of het maandverband verschoond moeten worden. Op het moment dat er sprake is van (heel) veel bloedverlies is dit vaker. Het bloedverlies kan zo hevig zijn dat een vrouw een tampon én een maandverband gebruikt en nog doorlekt. Sommige vrouwen durven amper de deur uit tijdens hun menstruatie omdat ze anders doorlekken. Bij een normale hoeveelheid bloedverlies kun je je normale dagelijkse bezigheden blijven doen. Verlies je veel bloed dan wordt dat menorragie genoemd. De kleur en geur van het menstruatiebloed kan veranderen. Hier zal ik ook naar vragen omdat de kleur en eventuele stolsels, een andere geur etc. mij allemaal informatie geeft.

Wat zijn mogelijke oorzaken van veel bloedverlies tijdens de menstruatie (menorragie)?

Mogelijke oorzaken van (heel) veel bloedverlies tijdens de menstruatie zijn heel veel fysieke inspanning (zwaar lichamelijk werk of veel en/of zwaar sporten), stress, veel hete voedingsmiddelen nuttigen (denk aan bepaalde kruiden, alcohol) en buikoperaties. Bij hevige menstruaties zal ik aanvullende vragen stellen om te achterhalen wat de oorzaak is.

Welke klachten ontstaan bij zware menstruatiebloedingen?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er allerlei klachten optreden. Denk aan vermoeidheid, bleek gezicht, zachte ontlasting tot diarree, vaker moeten plassen, rugpijn, duizeligheid, onrust of angst voelen, gevoel van warmte, dorst, donkere urine, hoofdpijn, (grote) klonters/stolsels, (erge) menstruatiepijn.

Acupunctuur bij hevige of zware menstruatiebloedingen

Hevige of zware menstruatiebloedingen kunnen behandeld worden met acupunctuur. De oorzaak zit vaak op een diep(er) niveau. Dit betekent dat de behandeling vaak langdurig zal zijn. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

Contact