Ondersteuning tijdens de zwangerschap

Een fijne(re) zwangerschap; het is mogelijk

Tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap is een bijzondere periode. Voor veel vrouwen betekent deze periode niet alleen maar geluk, maar ook (grote) onzekerheden. Hoe verloopt de bevalling? Kan ik het allemaal wel? Kan ik de verantwoordelijkheid wel dragen? Wat verandert er allemaal in mijn relatie? Hoe ga ik het allemaal combineren met mijn werk? Wat houdt het moederschap eigenlijk in? Wil ik eigenlijk wel echt moeder worden? etc.

Ook kun je anders reageren dan je gewend bent van jezelf, je kunt last hebben van huilbuien, prikkelbaarheid, negatieve gedachtes, somber gevoel (dit kan overgaan in een depressie ook wel zwangerschapsdepressie genoemd), onzekerheden, jezelf terugtrekken, je onrustig voelen, zorgen maken etc. Misschien voel je je zelfs wel schuldig, want als je zwanger bent moet je toch blij zijn? Fysieke klachten zoals zwangerschapsmisselijkheid en slechter slapen komen veel voor en kunnen ook zorgen voor allerlei onzekerheden en ongemakken. 

Een behandeling gericht op jouw klachten en praten over onzekerheden, angsten, gevoelens en vragen die je bezighouden, lucht op en kan problemen tijdens de zwangerschap en na de bevalling voorkomen c.q. verminderen. 

Tussen je goed voelen en in een depressie belanden, zit nog een heel groot gebied waarbij passende ondersteuning nodig kan zijn. Het is goed om je te realiseren dat er een kindje in jou groeit en dat het daarom extra belangrijk is om hulp te vragen als het niet goed met je gaat. Jouw psyche heeft invloed op jouw systeem en dus ook op jouw ongeboren kindje. 

Of je nu met fysieke of mentale klachten rondloopt. Je hoeft je niet te schamen en je zeker niet "zwak" te voelen. Hulp durven vragen is júist een teken van krachtig zijn. 

 

Dipje? Prenatale depressie?

Tijdens je zwangerschap kunnen vele situaties zich voordoen. Een (eerdere) miskraam, relatieproblemen, het verliezen van een dierbare, financiële zorgen, verhuizen etc.

Een somber gevoel kan overgaan in een prenatale depressie. Een prenatale depressie kan licht tot zwaar zijn. Persoonlijk hou ik niet zo van die etiketjes, maar onbehandelde mentale klachten verhogen de kans op het ontwikkelen van klachten na de bevalling of een postpartum depressie (depressie na de bevalling, ook wel postnatale depressie genoemd). 

Gedurende een korte tijd is stress niet schadelijk voor je gezondheid, maar als de stress aanhoudt gebeurt er veel in je lichaam en dat kán gevolgen hebben. Als je zwanger bent, ben je gevoeliger voor stress. Langdurige stress tijdens de zwangerschap kan ook gevolgen hebben voor je kindje, bijv. een lager geboortegewicht, een verhoogde kans op een vroeggeboorte en een verhoogde kans op een achterstand in de mentale ontwikkeling.

Bij Jade Chinese Geneeskunde krijg je hulp die is afgestemd op jouw situatie. Samen gaan we kijken naar jouw situatie en hoe we je meer in balans kunnen brengen. Elke behandeling is maatwerk. Ik werk niet met protocollen. Vanuit mijn (werk)ervaring en alle opgedane kennis denk ik met je mee en bespreek welke manier van behandelen passend zouden zijn. Je bent van harte welkom bij mij in de praktijk.

Lees ook het e-book over mentale klachten tijdens de zwangerschap inclusief basistips. 

Contact