Ondersteuning na de bevalling
Geen roze wolk
Als moeder kun je enorm onzeker worden van je omgeving, van je eigen gedachtes, verwachtingen en eisen.
Hoe ga ik om met goedbedoelde adviezen? Hoe kan ik bepalen wat ik “moet” doen met zoveel (ongevraagde) adviezen, informatie en keuzes? Ben ik wel een goede moeder? Hoe kan ik loskomen van al dat gepieker en malende gedachtes en gaan genieten van het “nu”? Hoe kan ik de positieve dingen weer zien? Ben ik de enige die zich zo voelt? Hoe moet ik straks alles doen als ik weer werk?
Vaak hoor je de term postpartum depressie. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt een postpartum depressie. Veelal beginnen de klachten pas na enkele maanden tot een jaar na de bevalling.
Er kunnen echter vele oorzaken zijn of meespelen bij hoe je je voelt, zoals een onverwachte zwangerschap, traumatische bevalling, stress gedurende de zwangerschap of na de bevalling, relatieproblemen, perfectionisme, vermoeidheid, zorgen maken. Het kan ook zijn dat de oorzaak niet helder is. Aan de hand van vragen stellen en diagnostiek ga ik onderzoeken wat er bij jou speelt en kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat je weer beter in je vel komt te zitten.
De zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling vormen samen de periode waarin de vrouw het meest kwetsbaar is. Het totaal aantal vrouwen met mentale klachten na de bevalling is zelfs 1 op de 5.
Niet lekker in je vel? Of misschien zelfs een postpartum depressie?
Vrouwen met een postpartum depressie vinden het veelal moeilijk om te erkennen en/of te accepteren dat ze depressief zijn. Vaak is er sprake van schaamte en schuldgevoelens, omdat negatieve gevoelens toch niet passen bij het ("jonge") moederschap? Dit geldt ook voor vrouwen die niet lekker in hun vel zitten. Tussen lekker in je vel zitten en een depressie zit nog een heel gebied tenslotte.
Vanuit de omgeving is er vaak weinig begrip, omdat de gevoelens niet worden begrepen en daardoor kunnen opmerkingen en tips verkeerd overkomen.
Een baby neemt veel van jou en jouw tijd. Ook je nachtrust moet er vaak aan geloven. Ouders van jonge baby's krijgen gemiddeld 4 uren slaap per nacht. Slaapgebrek heeft grote invloed op alles. Op hoe je je voelt, hoe je functioneert en op hoe je reageert. Het is dan ook niet vreemd dat veel relaties onder grote druk komen te staan. Lange(re) tijd slecht slapen en/of kort slapen, leidt bij een aanzienlijk deel van de vrouwen tot ziekteverzuim. Mijn behandelingen worden als zeer positief ervaren in geval van slapeloosheid, een druk hoofd of een onrustig gevoel.
Welke fysieke of mentale klachten jij ook ervaart, het proces dat je vervolgens doorgaat, kost veelal tijd. Je kunt het gevoel hebben dat je heen een weer geslingerd wordt tussen allerlei emoties. Houd vertrouwen, waarschijnlijk zie je het nu zelf niet maar de zon gaat ook voor jou weer schijnen! Zelfs als je in een depressie bent beland.
Een postpartum depressie komt qua symptomen sterk overeen met die van andere depressieve stoornissen. Als een vrouw last krijgt van waandenkbeelden en het contact met de werkelijkheid verliest, spreken we van een postpartum psychose. Neem in dat geval direct contact op met de verloskundige of de huisarts.
Bevallingstrauma
Vrouwen met een bevallingstrauma kunnen depressieve gevoelens ontwikkelen, omdat ze vastlopen in hun trauma. Dit kan ten onrechte bestempeld worden met "postpartum depressie". Een postpartum depressie vraagt om een andere behandeling dan een bevallingstrauma. Overigens kan een vrouw wel te maken hebben een postpartum depressie én een bevallingstrauma.
Geen roze wolk ervaren is voor iedereen anders. Ik kijk altijd naar jouw unieke situatie zodat jij passende en juiste ondersteuning krijgt. Ik ben er graag voor je.
Lees ook het e-book over mentale klachten na de bevalling inclusief basistips.