Korte cyclus

Wat is een korte menstruatiecyclus?

Vanuit de Chinese Geneeskunde wordt een cyclus van 25 dagen of minder als te kort beschouwd. Hierbij is het belangrijk dat er minstens twee keer achter elkaar een menstruatiecyclus is van 25 dagen of minder. Bij een te korte cyclus zal ik aanvullende vragen stellen om te achterhalen wat de oorzaak is van de te korte menstruatiecyclus.

Mogelijke oorzaken van een korte menstruatiecyclus

Mogelijke oorzaken zijn (langdurige) stress, overwerkt zijn, meerdere zwangerschappen (inclusief miskramen) in een relatief korte tijd, teveel fysieke inspanning en voeding. Bij een te korte menstruatiecyclus kan het bloedverlies normaal, veel of weinig zijn. De kleur en geur van het menstruatiebloed kan veranderen. Hier zal ik ook naar vragen omdat de kleur en eventuele stolsels, een andere geur etc. mij allemaal informatie geeft.

Welke klachten zijn er bij een korte menstruatiecyclus?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er allerlei andere klachten optreden. Denk aan rugpijn, donkere (troebele) urine, dorst, droge mond, droge keel, droge ogen of een brandend gevoel, droge vagina, huidirritaties, brok in de keel, droge lippen, zweertjes in de mond, acné of pukkeltjes rond de mond, obstipatie of diarree, warm/koud hebben, nachtzweet, duizeligheid, tinnitus, bloedneuzen, gevoel van warmte in de avond, gevoelige borsten, opgezette buik, vaak zuchten, kort lontje, bittere smaak in de mond hebben, hartkloppingen, slecht(er) slapen, gezicht kleurt rood of roder, onrust ervaren, hakkelende menstruatie (dus bloeding zet niet door, maar stopt en begint weer), spotting voor de menstruatie begint, vaginale jeuk of irritatie, gele afscheiding, misselijk gevoel, pijnlijke gewrichten, hoofd voelt niet helder, nerveus gevoel, "midden-pijn" (pijn rondom de ovulatie/eisprong).

Acupunctuur bij korte menstruatiecyclus

Vaak kan acupunctuur een te korte menstruatiecyclus reguleren in een paar maanden. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

Contact