Lange cyclus

Wat is een lange menstruatiecyclus?

Bijna elke vrouw zal wel eens hebben gehad dat de menstruatie later kwam dan verwacht. Stress heeft zo'n sterke invloed op ons systeem dat door stress er direct een verandering kan ontstaan in de menstruatiecyclus. Vanuit de Chinese Geneeskunde wordt een cyclus van 35 dagen of meer als te lang beschouwd. Hierbij is het belangrijk dat er minstens twee keer achter elkaar een menstruatiecyclus is van 35 dagen of meer. Bij een te lange cyclus zal ik aanvullende vragen stellen om te achterhalen wat de oorzaak is van de te lange menstruatiecyclus.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor een lange menstruatiecyclus?

Mogelijke oorzaken zijn (langdurige) stress, overwerkt zijn, langdurig borstvoeding geven, chronische ziekte of chronische bloedingen, meerdere zwangerschappen (inclusief miskramen) in een relatief korte tijd, teveel fysieke inspanning en voeding. Bij een te lange menstruatiecyclus kan het bloedverlies normaal, veel of juist weinig zijn. De kleur en geur van het menstruatiebloed kan veranderen. Hier zal ik ook naar vragen omdat de kleur en eventuele stolsels, een andere geur etc. mij allemaal informatie geeft.

Welke klachten ontstaan bij een lange menstruatiecyclus?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er allerlei andere klachten optreden. Denk aan rugpijn, wazig zicht, hartkloppingen, slecht(er) slapen, vermoeidheid, menstruatiepijn (buikpijn), duizeligheid, tinnitus, koud hebben, kort lontje, gespannen/pijnlijke/gevoelige borsten soms al lange tijd voor de menstruatie begint, vaginale afscheiding, bleek gezicht, 's nachts moeten plassen, vaker moeten plassen.

Acupunctuur bij lange menstruatiecyclus

Vaak kan acupunctuur een te lange menstruatiecyclus reguleren in een paar maanden. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

Contact