Onregelmatige menstruatiecyclus

Wat is een onregelmatige menstruatiecyclus?

Er is sprake van een onregelmatige menstruatiecyclus als de menstruatie onvoorspelbaar optreedt gedurende minimaal drie menstruatiecyclussen. Zo kan de menstruatie de ene keer al na 20 dagen optreden en dan ineens na 38 dagen. Vaak is het bloedverlies minder en soms is het bloed ook lichter van kleur bij een onregelmatige menstruatiecyclus. Als de menstruatie iedere keer snel of laat na elkaar optreedt, is er geen sprake van een onregelmatige menstruatiecyclus maar van een korte of lange menstruatiecyclus. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus zal ik aanvullende vragen stellen om te achterhalen wat de oorzaak is van de onregelmatige menstruatiecyclus.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor een onregelmatige menstruatie?

Mogelijke oorzaken zijn stress, overwerk en meerdere zwangerschappen (inclusief miskramen) in een relatief korte tijd.

Welke klachten ontstaan bij een onregelmatige menstruatie?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er allerlei klachten optreden. Denk aan klonters of stolsels in het bloed, kort lontje, PMS klachten, gespannen/pijnlijke borsten, depressief gevoel, vaak zuchten, lage rugpijn, duizeligheid, tinnitus, koud gevoel, vaker moeten plassen, bleke urine, wazig zicht, nachtzweten, tegen de avond en/of in de nacht het warm(er) hebben. Vaak hoor ik terug dat vrouwen bijvoorbeeld hun voeten buiten het dekbed leggen in de nacht.

Wanneer is een onregelmatige menstruatie normaal?

Tijdens de overgang is een onregelmatige menstruatie normaal. Tijdens deze overgangsperiode treedt er door hormonale veranderingen een onregelmatige menstruatiecyclus op en uiteindelijk stopt de menstruatie helemaal. Als een meisje nog niet zo lang geleden voor het eerst ongesteld is geworden, kan de menstruatie ook een aantal maanden onregelmatig zijn. Na het stoppen met hormonale anticonceptie zoal de pil, moet je lichaam eerst "ontpillen". Dit betekent dat je lichaam moet wennen dat het geen extra hormonen meer krijgt. Ook dit kan tijdelijk zorgen voor een onregelmatige menstruatie. Na ongeveer 3 maanden zou er een start moeten zijn van een cyclus. Dit hoeft nog niet een regelmatige cyclus te zijn. Als er geen bloeding optreedt of de cyclus blijft onregelmatig is er sprake van een verstoring. Deze verstoring zorgt ervoor dat de communicatie tussen hersenen en ovaria (eierstokken) hapert met als gevolg geen of een onregelmatige cyclus.

Acupunctuur bij onregelmatige menstruaties

Bij een onregelmatige menstruatiecyclus zit de oorzaak vaak op een diep(er) niveau. Dit betekent dat de behandeling vaak langdurig zal zijn. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

 

Contact