Pijnlijke menstruaties

Wat is een pijnlijke menstruatie?

Veel vrouwen denken dat pijn voor, tijdens of na de menstruatie normaal is. Helaas zijn er ook heel veel vrouwen die daadwerkelijk klachten ervaren en dat maakt dat het als normaal wordt beschouwd. Menstrueren hoort bij het normaal functioneren van het vrouwenlichaam en dat betekent dat het ook zonder klachten hoort te verlopen.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor het hebben van pijnlijke menstruaties?

Pijnlijke menstruaties kunnen ontstaan of verergeren door verschillende oorzaken zoals stress, overwerk, chronische ziekte, overmatig seksuele activiteiten, het gebruik van tampons, veel zwangerschappen (inclusief miskramen) in een relatief korte tijd. Bij pijnlijke menstruaties zal ik aanvullende vragen stellen. Hierbij zal ik ook ingaan op het soort pijn en de locatie, de kleur van het bloed en de hoeveelheid, eventuele stolsels, een andere geur etc. Dit geeft mij namelijk allemaal informatie over de oorzaak.

Welke klachten kunnen ontstaan bij pijnlijke menstruaties?

Bij pijnlijke menstruaties kunnen er heel veel verschillende klachten optreden zoals buikpijn voor, tijdens of na de menstruatie, gespannen borsten, bloeding die twijfelend begint, donker bloed, klonters/stolsels, kort lontje, stekende pijn, onrust voelen, koude gevoel, warmte gevoel, rugpijn, vermoeidheid, vaker moeten plassen, bleke urine, weinig donkere urine, duizeligheid, depressief  gevoel, ""waterig bloed", pijn tijdens eisprong ("middenpijn"), vaginale afscheiding, dorst, veel bloedverlies, woede-uitbarstingen, obstipatie, losse ontlasting of diarree, zwaar gevoel in onderbuik, hoofdpijn, wazig zicht, tinnitus, vermoeidheid.

Acupunctuur bij pijnlijke menstruaties

Vaak kan acupunctuur pijnlijke menstruaties in een paar maanden verhelpen. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

Contact