Weinig bloedverlies tijdens menstruatie

Wat is weinig bloedverlies tijdens de menstruatie?

Bij een normale hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie zal ongeveer elke vier uur de tampon of het maandverband verschoond moeten worden. Op het moment dat er sprake is van (heel) weinig bloedverlies is dit minder. Soms is een inlegkruisje voldoende om het bloed op te vangen. Bij licht bloedverlies duurt de menstruatie vaak twee tot drie dagen. Bij zware menstruaties wordt het bloedverlies als een probleem ervaren omdat het (heel) veel bloedverlies betreft. Als een vrouw weinig bloedverlies heeft, wordt dit vaak niet als een probleem beschouwd omdat het ongesteld zijn an sich vaak als een probleem of als iets lastigs wordt beschouwd. Dus hoe minder bloed, hoe beter. Vrouwen met weinig bloedverlies komen dan ook bijna altijd met andere klachten waarvoor ze behandeld willen worden.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor licht menstruaties?

Mogelijke oorzaken van lichte menstruaties zijn chronisch ziek zijn, voeding, overwerk, constitutie, veel zwangerschappen (inclusief miskramen) in relatief korte tijd, buikoperaties, stress, veel fysieke inspanning (zwaar lichamelijk werk of veel en/of zwaar sporten), stoppen met de anticonceptiepil na langdurig gebruik. Bij weinig bloedverlies tijdens de menstruatie zal ik aanvullende vragen stellen om de oorzaak te achterhalen.

Welke klachten ontstaan bij lichte menstruaties?

Afhankelijk van de oorzaak kunnen er allerlei klachten optreden. Denk aan duizeligheid, wazig zicht, tintelingen in armen en/of benen, slecht(er) slapen, hartkloppingen, slecht geheugen, bleek gezicht, rugpijn, knieklachten, tinnitus, vaak moeten plassen, bleke urine, droge mond, nachtzweten, bloedverlies met klonters/stolsels, pijnlijke menstruatie (buikpijn), bruinige afscheiding, (langzaam) overgewicht, veel vaginale afscheiding, menstruatie die niet doorzet (dus er treedt bloedverlies op maar het stopt weer en daarna komt er weer bloed), zwaar gevoel in het lichaam, vermoeidheid.

Acupunctuur bij lichte menstruatiebloedingen

Lichte menstruaties kunnen behandeld worden met acupunctuur. De oorzaak zit vaak op een diep(er) niveau. Dit betekent dat de behandeling vaak langdurig zal zijn. Je zult rekening moeten houden met een minimale behandelduur van drie menstruatiecyclussen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit ook langer duren. Daarnaast spelen de eigen inzet en de persoonlijke omstandigheden een rol in de behandelduur.

Algemene tips voor vrouwen met én zonder menstruatieklachten

Als je geen menstruatieklachten hebt, is het natuurlijk de bedoeling om dit zo te houden. Als je wel klachten hebt en bij mij komt voor acupunctuurbehandelingen zal ik je aanvullende adviezen en tips geven. Hierbij zal ik altijd kijken naar jouw systeem en de oorzaak van jouw klacht(en). Uiteraard zijn er wel algemene tips bij menstruatieklachten die ik kan geven.

Contact